Nederlands Volksbuurtmuseum

Video installatie Nationaal Volksbuurtmuseum from Sebastiaan ter Burg on Vimeo.

Kan je een video installatie maken die de moeite waard is om naar het museum te komen? Met die vraag benaderden De 2 Dames mij toen zij een plan opstelden voor de vernieuwing van het volksbuurtmuseum in Utrecht.

Het museum, dat inmiddels omgedoopt is tot het Nederlands Volksbuurtmuseum, is het enige overgebleven volksbuurtmuseum in Nederland. Om ervoor te zorgen dat het museum nog vele jaren mee kan is enige tijd geleden een grote vernieuwingslag ingezet. Nu, bijna 3 jaar na het eerste contact, is het project afgerond.

In drie korte, pakkende video’s komen onderwerpen als armoede, wederkerigheid, trouw, respect, etc. voorbij. De video’s kunnen bekeken worden als inleiding, tussentijdse samenvatting of als terugblik bij een bezoek aan het museum.

De achtergrond van de vraag was duidelijk: waarom zou iemand naar het museum komen om video’s te bekijken die hij/zij net zo goed op youtube zou kunnen bekijken? De uitdaging was dus om iets te maken dat alleen in het museum zelf volledig tot zijn recht komt. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik voorgesteld om met video projection mapping te werken. Met mapping kan de video fysiek gemaakt worden: in een speciaal ontworpen kast staan allerlei voorwerpen die in elk huishouden in een volksbuurt te vinden zijn (of waren) en die aansluiten bij de verhalen. Per video zijn twee tot drie personages in gesprek en wanneer een voorwerp aansluit bij het script wordt dit uitgelicht. Daarnaast worden de verhalen extra ondersteund met sfeerbeelden in de grote lijst boven de schouw. Deze beelden komen voor 90% uit oude polygoon journaals die bij het Open Beelden project beschikbaar zijn gesteld.

Er zijn Utrechtse, Amsterdamse, Rotterdamse en Engelse versies van de video’s gemaakt. Inhoudelijk zijn deze nagenoeg gelijk, waardoor de verschillen in uitspraak en woordgebruik goed naar voren komen.

Meer zien? Ga dan naar het Nederlands Volksbuurtmuseum!

Bestanden
Download het Adobe Photoshop bestand en een AE project (zonder referenced files) van de videomapping.

Foto’s
(Klik op de foto’s of de omschrijving om naar de Flickr groep te gaan met nog meer foto’s.
Videomapping volksbuurtmuseum
De videomapping van de kast.

Opnames video installatie Volksbuurtmuseum
Acteurs moesten zo stil mogelijk liggen om hun gezicht goed te kunnen verwerken in de video.

Leave a Reply